Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen förbereds för farsot

Annons

Statistik ljuger inte, säger en sliten klyscha.
Och statistiken visar att med jämna mellanrum drabbas samhället av katastrofer av varierande grad.
Stormen Gudrun gjorde många skogsägare sömnlösa och ännu fler strömlösa. Tsunamin i Sydostasien skördade tiotusentals offer.
För tre år sedan stiftades lagen om extraordinära händelser. Den säger att ”kommuner och landsting skall för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur de skall hantera extraordinära händelser”.
– Vi tar fram olika scenarion såsom stormar, översvämningar, kemikalieolyckor och elavbrott. Och nu ville socialstyrelsen att vi skulle titta på vad som händer om vi drabbas av en pandemi.
Rent praktiskt handlar det om att förutse hur stor del av befolkningen som kommer att insjukna och hur man täcker upp för dem, exempelvis inom vård och omsorg.
– Sedan tittar vi på vad som händer med dem som dör; var man förvarar dem. Så nu inventerar vi våra bårrum, säger Karlsson.
En katastrof behöver inte handla om rent kroppsliga faror. I dagens tekniska samhälle kan en attack i cyberrymden skapa kaos.
Men främst handlar det om naturkatastrofer och att ta fram planer för hur man klarar av efterföljderna av dem, med exempelvis dricksvattenresurser.
– Sådant här sker ju med jämna mellanrum. Och det var ju ett tag sedan nu, så det kan snart vara dags.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons