Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen slutar - men behåller sin lön

Annons

Familjeskäl, är den officiella förklaringen till att kommunchefen redan efter tre månader lämnar in, något som kan tyckas mycket märkligt då kommunen kommer att betala full lön under resten av året samtidigt som hans tjänster inte kommer att utnyttjas.

- Det finns inga konstigheter i det. Eftersom beslutet i kommunstyrelsen var att han skulle ha en längre prövotid än sex månader så blev det en visstidsanställning och då måste vi betala hans lön anställningstiden ut, säger kommunalrådet Gunnar Magnusson.

Trots att han själv säger upp sig?

- Ja, så är det. Jag har jobbat länge som ombudsman och vet sedan tidigare domar i arbetsdomstolen att det gäller åt bägge håll, oavsett vem som väljer att avsluta anställningen.

Då borde du ha känt till att en förlängning från sex till tolv månader kunde få den här konsekvensen?

- Det är lätt att vara efterklok men vi var alla så glada över att ha hittat en lösning så vi tappade nog kontrollen.

Den allmänna uppfattningen är väl att han har fått sparken?

- Nej, nej, nej! Så är det absolut inte. Han kom in till mig med en färdigskriven uppsägning och berättade att han inte trivdes. Staffan bor i Österskär och har sju barn så det är klart att det kan vara jobbigt att arbeta så långt hemifrån.

Men avståndet eller antalet barn kan väl inte ha kommit som en överraskning?

- Nej, naturligtvis inte.

Varför väljer ni att inte utnyttja honom under de här månaderna?

- Vad skulle vi få ut av det om han inte vill vara här?

Staffan Waltrés månadslön är 47 000 kronor, en summa han nu kravlöst kan lyfta varje månad året ut.

Till det kommer sociala avgifter på omkring 40 procent, något som gör att slutnotan för Waltrés anställning fram till årsskiftet kan komma att kosta skattebetalarna omkring 600 0000 kronor.

Om kommunen valt en sexmånaders provanställning hade uppsägningstiden varit 14 dagar.

Magnusson hävdar att förslaget från förhandlingsdelegationen, som utöver honom själv består av centerpartisten Uwe Weigel och vänsterns Anders Gyllenvåg, var att Waltré skulle erbjudas en sexmånaders provanställning, men att främst vänstern vid sittande kommunstyrelsesammaträde propsade på en längre tid.

Under åren 1996-2000 var Staffan Waltré kommunchef i Vindeln i Västernorrland och under 2003-2004, kommunchef i Finspång.

Båda anställningarna slutade med att han köptes ut.

Inför rekryteringen av en ny kommunchef efter Olle Emanuelsson valde kommunen att ta hjälp av bemanningsföretaget Proffice. Staffan Waltré var en av tre kandidater som Proffice sedan överlämnade till kommunen att ta ställning till.

Fanns det någon klausul i uppgörelsen med Proffice om varaktighet i anställningen?

- Inte vad jag vet, men det ska jag kolla upp.

Vad kostade rekryteringen genom Proffice?

- Minns inte exakt men tror att det hamnade runt 60-70000 kronor.

I dag, tisdag, kommer kommunstyrelsen att diskutera den uppkomna situationen. Trots att kommunstyrelsens sammanträden numera är öppna i Vansbro kommer punkten om Waltrés uppsägning att hållas bakom stängda dörrar.

Varför är den delen inte offentlig om det nu bara handlar om att en sjubarnsfar tycker att det är jobbigt att vara långt hemifrån?

- Personalfrågor är aldrig offentliga.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons