Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen lovar Rydbergs hjälp

Annons

Britt-Marie Rydberg besökte kommunchefen Kalle Gustafson i Stadshuset på onsdagen och diskuterade den situation som familjen Rydberg hamnat i sedan händelsen den 2 december 2004.

Det var då hon kom hem från jobbet och möttes av grävskopor och kommunens folk som höll på att laga den läckande avloppsledningen från Grängesberg till Gonäs. Huvudavloppsledningen till Dalarnas största reningsverk i Gonäs var trasig och tekniska kontoret har i sina bedömningar efteråt beräknat att 500 kubikmeter rann ut på Rydbergs tomt.

"Jag blev chockad och grät i ett par dagar" berättade Britt-Marie Rydberg då.

Avloppsstanken var tydlig efteråt och på tomten fanns spår efter reparationen av ledningen, spår av grävmaskiner och lastbilar samt nedsågade träd.

Familjen anser att de har lidit stor psykisk skada av händelsen och begärde därför 200000 kronor i skadestånd. Detta har nu nekats av Ludvika kommuns försäkringsmäklare.

Nu har kommunchefen Kalle Gustafson lovat att Ludvika kommun ska bistå med ekonomisk ersättning för juridisk hjälp så att Rydbergs har möjlighet att driva ersättningskrav mot kommunen. Inledningsvis är en gräns 25000 kronor, och om kostnaden beräknas överstiga detta ska ny överenskommelse träffas.

Gustafson anser också att familjen ska få möjlighet att undersöka om marken innehåller gifter eller annat som är farligt för människor eller djur.

Dessutom öppnar han för att en provtagning kan komma att bekostas av kommunen. Det förutsätter att en överenskommelse är gjord mellan kommunchefen och Britt-Marie Rydberg.

Kommunchefen vill att familjen ska kunna bo kvar utan att vara rädda för skada som kan följa på grund av avloppsläckan.

-Vi har en gigantisk apparat omkring oss, med försäkringsbolag och rådgivare, inom kommunen. Det är inte samma sak för den enskilda individen. Bevisligen har de drabbats och de behöver stöttas juridiskt utan att det gräver ett stort hål i plånboken, säger Kalle Gustafson.

Gustafson tillägger att uppgörelsen är gjord i samråd med nya kommunalrådet Maria Pettersson.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons