Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt ägande inte ovanligt

Annons

För hans vidkommande stod det på ett ganska tidigt stadium klart att Smedjebackens kommun var en presumtiv köpare av parkanläggningen i Söderbärke.

Men för att ett köp skulle vara realistiskt var man först tvungen att ta tempen på Söderbärkebornas intresse för att rädda "Pärlan vid Barken".

Därför tog Torgny Hemming initiativet till ett möte i Capellet i början på december. Svaret från det dryga 20-talet bybor, företagare och föreningsfolk blev entydigt. Intresset var stort för att rädda såväl parken som Folkets hus.

När nu kommunens köp av anläggningen i praktiken är klart konstaterar Torgny Hemming att nya möjligheter yppade sig genom konkursen:

- För att citera ett gammalt kinesiskt ordspråk -"Det är i motvind draken lyfter"- så stämmer det ganska bra i det här fallet.

-Vi har lämnat startblocken, nu gäller det bara att få in alltihop i mål.

Att en kommun blir ägare till en folkparksanläggning, är det ovanligt?

- Nej, det är det inte. Det finns flera exempel ute landet där kommuner eller kommunala bolag äger anläggningar som är medlemmar hos oss.

- Vi har bland annat folkparken i Orsa som ägs av kommunen och drivs av en stiftelse, och vi har Kvarnsvedens Folkets hus som ägs av det kommunala bostadsföretaget Tunabyggen.

Torgny Hemming nämner vidare Parken Zoo i Eskilstuna och Liseberg i Göteborg som kommunala ägarintressen.

Det finns dock en klar skiljelinje mellan ägande och drift. I Söderbärke ska det som på många andra håll skrivas ett nyttjanderättsavtal med den förening som har driftsansvaret.

- Avsikten är att aktivitetshallsföreningen ska ombildas och ta ansvaret för parken, Folkets hus och aktivitetshallen. Från kommunens sida vill man ha en motpart att vända sig till.

- Men det blir förstås att inom föreningen fördelas ansvaret för de olika verksamheterna.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons