Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet tänker agera mot ungdomsfylla

Annons

Alla ungdomar i kommunens högstadie- och gymnasieklasser har i en stor enkätundersökning tillfrågats om sin syn på 200 frågor. Resultatet av 1661 ungdomars syn presenterades när rapporten offentliggjordes vid en presskonferens på onsdagen. Den går att ladda hem via kommunens hemsida.

Kommunstyrelsens ordförande Maria Pettersson (s) säger:

-Jag är imponerad av klokheten hos ungdomarna. Enkätsvaren visar att ungdomarna inte bara intresserar sig för sin egen fritid, utan visar ett stort engagemang i samhällsfrågor. Framför allt är det flickorna i Ludvika som har ett mycket stort samhällsintresse.

Bland de frågor som ungdomarna prioriterar finns lika lön för kvinnor och män, insatser mot kriminalitet och arbete för ungdomar.

Sjukvården är ett område som kommer högt på prioriteringslistan hos både flickor och pojkar på såväl högstadiet som gymnasiet.

-Jag tolkar detta som att ungdomarna oroar sig för framtiden för Ludvika lasarett, säger Maria Pettersson som dock konstaterar att hon som politiker måste bidra till att ungdomar inser att samhällsfrågor och politik är samma sak eftersom den politiska aktiviteten bland kommunens ungdomar är mycket låg.

Om det nu finns mycket gott i ungdomens synsätt så oroar ungdomarnas alkoholvanor. Var sjätte 13-åring dricker alkohol minst en gång i månaden. Redan i 14-15-årsåldern dricker varannan kille och tjej. Nästan alla 18-åringar berusar sig med alkohol.

- Vi har frågat hur man får tag i alkohol. 43 procent av tjejerna och 35 procent av killarna i högstadiet har blivit bjudna av sina föräldrar. Hallå, det är ju barn, 13-16 åringar! Vi vet att det finns ett klart samband mellan ungdomars dryckesvanor och föräldrarnas attityd till att bjuda på alkohol. Det är fråga om langning, det är trist att vuxna inte tar större ansvar, säger Pettersson som upprörts över hur ogenerat dagens ungdomar super på stan, spyr och smutsar ned.

Pettersson tänker själv ta saken i egna händer och uppmanar till aktiva insatser mot supandet.

-VBU har visat att det går i samband med årets säckgång. I år var det städat i jämförelse med i fjol då föräldrar till och med körde ut sprit till sina ungdomar.

- Jag vet att det bara är polisen som får hälla ut alkoholen. Men småflickor ska inte dra på stan och dricka sig fulla på cider. Jag tänker göra som fler borde göra, ta saken i egna händer och hälla ut drickat, säger Pettersson som hoppas att fler föräldrar och vuxna kommer att göra som hon tänker.

Pettersson uppmanar också vuxenvärden att tänka sig för hur man beter sig under Ludvikafesten så att ungdomen får klart för sig att ska man dricka alkohol så gör man det på krogen där det finns åldersgräns och inte gå och drälla med ölburkar på stan.

Undersökningen visar att det är lätt att få tag i alkohol via kompisar och kompisars syskon men det är också mycket vanligt att föräldrarna köper ut.

Mikael Müller som gjort undersökningen säger att man ska komplettera nästa års undersökning, så att man kommer att kunna se om det är privatimporterad eller smugglad alkohol som ungdomarna dricker.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons