Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal kräver attkommunchefen varnas

Annons

Kommunalsektionen i Ludvika kommun har lämnat över tviste- och skadeståndsförhandlingen tilör Dalaavdelningen efter att kommunchefen Kalle Gustafson skällt ut en anställd längst ned i organisationen, en anställd i ett kök som på sin fritid i insändare ifrågasatt koka-kylsystemet.

-Vår ombudsman på avdelningen Annica Andersson har tagit över det här. Vi kommer ingenstans men kräver förutom skadestånd att kommunen offentligt ber om ursäkt och att kommunchefen får någon slags disciplinpåföljd, säger Maino Wohlfeil, sektionsordförande för kommunal i Ludvika som var med på mötet då kommunchefen gjorde sitt utfall.

Kommunchefen anser att den anställde uppträtt illojalt mot sin arbetsgivare och trodde felaktigt att kommunals medlem tidigare fått en varning av den anställdes förvaltningschef

Wohlfeil säger att hon under alla sina år som facklig företrädare aldrig varit med om något liknande och det har inte heller ombudsman Annica Andersson som är mycket upprörd att en så hög chef sätter sig över både grundlagsskyddad yttrandefrihet och avtalets regler.

-Visst har det hänt att chefer på lägre nivå gjort dumma uttalanden mot någon av våra medlemmar. Men aldrig har jag hört talas om att någon tjänsteman i så här hög ställning gjort något liknande, säger Annica Andersson som bedömer möjligheterna som goda att tvinga fram ett skadestånd för kränkningen.

Hon hoppas att kommunen i den kommande förhandling Kommunal begärt men inte fått datum utsatt till, gör upp. Om inte så kan kommunen dras inför central förhandling.

Däremot så tror hon inte på att kommunens förhandlingsdelegation som består av Ivan Eriksson, Birgitta Granström och Mauritz Bropetters kommer att ge kommunchefen en varning eller komma med en offentlig ursäkt via förhandlingschefen Håkan Andersson.

Kommunchefen läxade upp köksbiträdet i stadshuset den 23 januari och kopplade då samman hennes yrkesroll med insändarskribentens och lade henne också till last att ha försett moderatpolitikern Hans Gleimar med uppgifter om ekonomiska tvivelaktigheter.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons