Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: "Han vet hur det ser ut på golvet"

/

Kommunal i Dalarna ser gärna Metalls ordförande Stefan Löfven som partiledare.
– Han är bra, kunnig, trevlig och faktiskt i mitt tycke en god talare. Det skulle vara mycket kul att få en partiledare från den fackliga sidan. Han vet hur det ser ut "på golvet", säger kommunals ombudsman Annica Lernholt.

Annons

Kommunal är landets största fackliga organisation med över 500 000 medlemmar i landet - drygt 17 000 enbart i Dalarna. Genom åren har det gnisslat rejält mellan Kommunal och Metall. Bland annat i synen på lagen om anställningsskydd, arbetstidsförkortning, lönekvinnopotter och nivåer i ingångna löneavtal.

– För att vara ärlig har vi inte alltid känt Metalls stöd. Historiskt sett har Metall varit löneledande, stora och starka inom LO-kollektivet. Vi har bland annat tyckt att industrisidan och Metall tagit för lite hänsyn till vad vi i Kommunal tycker. Bland annat i frågan om jämställdhetspotter, säger hon.

Trots allt. Det faktum4 att en facklig företrädare kan ta över Socialdemokraternas högsta ämbete väger över.

– Det är mycket bra. Han kan bli en bra enande partiordförande. Men då krävs också att han får allas stöd inom arbetarrörelsen, säger hon.

55-årige Stefan Löfven gillas av både höger och vänster i partiet. På en höger-vänsterskala är han dock svårplacerad. Han står för en gammal socialdemokratisk tradition med jobben som den viktigaste frågan. Samtidigt vill han inte avskaffa jobbskatteavdraget. Han betecknas oftast ligga i partiets mittfåra. Andra vill placera honom på partiets vänstersidan - tillsammans med Håkan Juholt och Peter Hultqvist. Klart är trots allt att med Löfven vid rodret kommer samarbetet mellan LO och Socialdemokratin fortsatt vara viktigt.

– Och personligen tycker jag att just det är mycket bra, säger Annica Lernholt.

Mer läsning

Annons