Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun i Dalarna omhändertog romsk kvinnas barn – stäms för diskriminering

En kommun i Dalarna stäms nu av Diskrimineringsombudsmannen efter att ha omhändertagit en romsk kvinnas tre barn. "Man har i hög grad motiverat beslutet utifrån intresset att avskärma barnen från romsk kultur", konstaterar de, och kräver kommunen på 200 000 kronor.

Annons

I november 2014 fattade socialtjänsten i en kommun i Dalarna beslut om ett omhändertagande av en romsk kvinnas tre barn. Barnen placerades i familjehem och beslut om hemlig vistelseort och umgängesbegräsning fattades.

Kontakten mellan mamman och barnen var efter det mycket knapphändig och det var först i juni i år som de till slut tilläts att träffa varandra igen.

Ärendet landade i knät på DO, diskrimineringsombudsmannen, som nu kunnat konstatera att kommunen som grund åtgärderna, som de anser var oproportionerliga, utgått från stereotypa föreställningar om romer och romsk kultur.

– Man har i hög grad motiverat umgängesbegränsningarna utifrån intresset att avskärma barnen från romsk kultur och har dessutom frångått gällande regler och rutiner på ett sätt som man har haft svårt att förklara, skriver Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO i ett pressmeddelande.

Man anser att kommunen kränkt kvinnans grundläggande rätt till familjeliv av skäl som har samband med hennes etniska tillhörighet. DO stämmer nu därför kommunen och begär 200 000 kronor i ersättning till kvinnan.

Det är nu upp till domstol att pröva fallet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons