Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun gör lex Sarah-anmälan efter fallskada – personen avled tio dagar senare

En person på ett boende i en kommun i södra Dalarna ramlade ur sin säng och ådrog sig en fraktur i höften. Personen avled tio dagar senare.
Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan om händelsen till IVO (inspektionen för vård och omsorg).

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

Spara tusenlappar på att leva klimatsmart – 19 tips både du och miljön tjänar på

Har grannen sålt dyraste huset? Klickbar karta: Här årets största fastighetsaffärer i din kommun

SÅ KÖPER DU PLUS

Det var en morgon i september i år som morgonpersonalen kom till boendet, som är beläget i en kommun i södra Dalarna, och hörde hur en person skrek i ett av rummen. Morgonpersonalen skyndade dit och upptäckte då att personens ben var felvridet samt att personen hade skrubbsår på axeln och blåmärken på sin ena arm. Nattpersonalen har berättat att de inte upptäckte något ovanligt på boendet under natten.

Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Den ansvariga chefen skriver i kommunens lex Sarah-anmälan att "den enskilda har genom ett fall ådragit sig en fraktur i höger höft. Frakturen är enligt ortoped orsakad av ett fall". Chefen påpekar även att personen avled omkring tio dagar efter händelsen.

En person som bodde på ett boende i en kommun i södra Dalarna skadades vid ett fall ur en säng. Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Kommunen har konstaterat att larmloggarna visar att antalet larm från personen i fråga var många under en period under natten men att ingen kan redogöra för orsaken till antalet larm samt inte heller för hur personen hade tagit sig upp i sängen igen efter fallet. Enligt anmälan ska personen inte ha kunnat ta sig upp i sängen igen utan hjälp från någon annan.

Enligt anmälan har en del åtgärder vidtagits efter händelsen. Bland annat ska det tas fram tydliga och genomförande planerar där det klart och tydligt ska framgå när och hur de enskilda som bor på det aktuella boendet behöver stöd och hjälp.

Dessutom ska tydliga genomförandeplaner och samverkan mellan de som jobbar på boendet minimera riskerna för att någon liknande ska inträffa igen i framtiden, enligt kommunens anmälan.

Fotnot: Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons