Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom(m)unistisk tradition

Annons

Moderaterna ligger risigt till i opinionen. Ute i landet jäser det. Folk tror inte på talet om att det blir fler jobb om vi behandlar de arbetslösa illa. Det talas om politisk generalstrejk. De korkade arbetarna vill inte förstå att sänkta löner är till för deras eget bästa.

Vad göra?

Varför inte lyfta fram goda exempel på fogliga och nöjda arbetare. Juryn som ska utse "Sveriges bästa arbetare" är moderaternas partisekreterare, en bokförläggare, en legitimerad psykolog och en moderat riksdagsledamot. Man kan se framför sig hur dessa arbetarexperter med allvar rangordnar kandidaterna efter präktighet, brist på uppstudsighet och muskelstyrka. För den utkorade vinnaren vankas ett fin fint förstapris: En lunch i riksdagshuset med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Inga unicaboxar här inte.

Littorin kan mellan tuggorna för hundrade gången flabba fram sin cynism om att 100 procent i lön är bättre än 65 procent i a-kassa. Nu är den för all del inte så ny, utan tävlingar mellan mönsterarbetare är ett beprövat grepp inom den kommunistiska rörelsen. Men det är intressant att just moderaterna år 2006 vill återuppliva denna kommunistiska tradition.

KALLE SAHLIN, SÖREN ASPGREN, IF METALLS S-FACK KLUBB I AVESTA

Mer läsning

Annons