Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafiken ska utvecklas

Annons

Kommunstyrelsen har anslagit totalt 228 000 kronor för att under en försöksperiod på ett och ett halvt år öka det kollektiva resandet.

-Kollektivtrafiken är egentligen bra utbyggd, men många av oss tror att den är dålig och prövar därför inte om vi själva kan använda oss av den, säger kommunalrådet Anders Ahlgren (c).

Genom att bygga ut den ytterligare och marknadsföra den vill kommunstyrelsen medverka till att fler upptäcker de praktiska, ekonomiska och miljömässiga fördelarna med att åka kollektivt.

Utbyggnaden sker genom bland annat inrättande av tre nya lokala linjer.

-Ett par skolbussar har tidigare stått stilla under delar av dagarna. Från och med skolstarten aktiverar vi dem genom en form av ringlinje som gör en förmiddags- och en eftermiddagstur tur och retur genom kommunen. Samtliga åtta tätorter berörs av trafiken, berättar kommunchef Bertil Stoltz.

Bussarna kommer att "angöra" vårdcentralen, järnvägsstationerna, livsmedelsbutiker och andra inrättningar för offentlig service.

-Det ska bli enkelt och bekvämt att åka kollektivt för att exempelvis hälsa på en bekant eller anhörig på vårdcentralen eller att uträtta ärenden i en annan kommundel, säger Anders Ahlgren.

Dessutom kommer de bussar som i dag betraktas som skolbussar att välkomna andra resenärer, vilket ökar turtätheten.

-Vi har tidigare varit dåliga på att informera invånarna om att även skolbussarna tar vuxna passagerare och att Dalatrafikkortet gäller även för dessa turer, tillstår kommunalrådet.

Satsningen förväntas minska behovet av viss annan trafik, exempelvis kommunal kompletteringstrafik och färdtjänst. Ändå handlar det i kronor och ören räknat om en merkostnad - åtminstone under försöksperioden.

-Försöket bygger på att invånarna tar till sig informationen och utnyttjar den här servicen. Då kan det här bli riktigt bra, såväl ekonomiskt som miljömässigt, hoppas Anders Ahlgren.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons