Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivavtalet ett handslag

Annons

Debatten som LO Dalarna har fört i sommar med Svenskt Näringsliv om kollektivavtal har sin grund i den uppenbara synskillnad som finns till rätten för fackföreningsrörelsen att vidta sympatigärder med andra löntagare, både nationellt och internationellt.

Vi kan inte tolka Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv, på annat sätt än att han med stöd av moderaternas Reinfeldt och centerpartiets Maud Olofsson, vill ta bort löntagarnas rätt till stöd och solidaritet med varandra, om de borgerliga vinner valet den 17 september nästa år.

För LO Dalarnas del, avslutar vi tills vidare debatten med att konstatera att Svenskt Näringsliv faktiskt har satsat en halv miljon av sitt kapital i Waxholmskonflikten.

Sedan blir frågan, gjorde man detta för att stimulera lönedumping och ytterst vilja införa samma löne- och arbetsvillkor i Sverige som i de baltiska länderna?

Och slutligen. Kollektivavtal är ett handslag löntagare emellan. Ett handslag att inte sälja ut sig, och arbeta på sämre löne- och arbetsvillkor än man har lovat varandra.

Mot den här bakgrunden, blir det också lätt att förstå att åtta av tio medborgare stöder svenska kollektivavtal.

K.G. HAMMARBERG

Mer läsning

Annons