Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kökspersonal har hamnat på glid

Annons

Vasaköket byggdes om 2001. Vid besiktningen av det ombyggda köket underkändes golvet, som istället lades om 2003.

Men på det nya golvet är det ständiga halktillbud.

Arbetsmiljöverket förelägger nu Hedemora kommun att avhjälpa problemet, vid vite om 100000 kronor.

- Vi har testat allt möjligt, andra sorters rengöringsmedel vid städningen eller att byta skor, men inget har hjälpt, berättar Petra Andersson, kostchef.

Vasaköket, centralköket i Vasaskolan, har haft problem med golvet i flera år. Vid omläggningen 2003 var tanken att golvet skulle vara lätt att göra rent samtidigt som det inte skulle vara för halt. Typen av golv som kommunen bestämde sig för, var ett massagolv med kornig yta.

- Firman som lade golvet har gjort halksäkerhetsmätningar som visar att det håller måttet. Men vi upplever golvet praktiskt, många i personalen har halkat och de spänner sig eftersom de är rädda att göra det igen.

Ingen har skadats vid tillbuden och Petra Andersson säger att personalen lärt sig på vilket sätt de ska gå för att inte halka.

- Men det blir en anspänning i arbetet, och har vi vikarier i köket så halkar de lätt omkull.

Arbetsmiljöverket inspekterade Vasaköket i juni 2004 och gav beskedet att halkrisken måste åtgärdas. Drygt ett år senare förelägger verket Hedemora kommun att senast den 16 januari 2006 ha åtgärdat golvet, vid vite om 100000 kronor. Och en ny ytbeläggning är på väg.

- Det blir ett nytt golv under jullovet, det kostar mycket pengar och frågan är vem som ska stå för det. Det är en ansvarsfråga, kommunen tvistar med entreprenören som lade golvet, säger Per Torsell på kommunens tekniska avdelning.

Den nya ytbeläggningen ska bli mer grovkornig och strävare att gå på.

- Det ska bli skönt att få det åtgärdat även om det är ett stort arbete att ta ut all utrustning. Förutom golvet är vi väldigt nöjda med köket, säger Petra Andersson.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons