Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokaodlingen ökar i Peru

Annons

Trots försöken att minska narkotikaproduktionen i Peru ökar odlingen av kokabuskar som ger råvara till kokain.

Peru är världens näst största kokainproducent efter Colombia, där regeringen med USA:s stöd nått framgångar i kampen mot knarket.

Även Peru får pengar från USA, över två miljarder kronor sedan 2000, men har trots det inte lyckats vända trenden. Tvärtom ökade kokaodlingen med 7 procent arealmässigt och 8 procent volymmässigt i fjol, enligt FN.

Bedömare förklarar ökningen med framgångarna i Colombia, som fått kokaodlare att ge sig över gränsen mellan de båda grannländerna. Samtidigt har mexikanska knarkkarteller tagit för sig i Peru. Även i Ecuador, världens tredje största kokainproducent, ökar odling och produktion.

Perus president Alan Garcia har lovat att skärpa kampen mot narkotikan och bland annat föreslagit att bomba kokainfabriker och knarksmugglarnas flygfält i djungeln med stridsplan. Han vill också begränsa tillgången på kemikalier och andra ämnen som blandas med kokabladen för att framställa kokain.

Till skillnad från Colombias kokain, som oftast hamnar i USA, smugglas det peruanska kokainet framför allt till Europa med Madrid och Amsterdam som främsta inskeppningskanaler.

TT

Mer läsning

Annons