Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kofi Annan till Tällberg Forum 2006

Annons

Tällberg Forum 2005 blev en stor framgång och har också nyligen fått utmärkelsen Årets Event 2005. Huvudtemat är även i år: "Hur i hela världen ska vi kunna leva tillsammans?". Fokus ligger på hur man ska kunna få ihop ekvationen kring demokrati-, engergi-, och miljöfrågorna. Frågor som Bo Ekman, grundare av Tällberg Foundation, menar inte kan lösas utan att demokrati och mänskliga rättigheter samtidigt stärks.

Det har nämligen visat sig att det ofta är de länder som visar upp den sämsta tillväxten och användningen av de miljöskadligaste energiformerna, som också har den sämsta demokratin och rättssäkerheten.

Bo Ekman pekar på att det är bråttom att finna nya lösningar för att lösa problemen som vi har just nu.

-Vi måste ställa om till nya energisystem ganska snabbt, säger Bo Ekman och pekar på att både olja och uran är ändliga naturresurser. Dessutom gör förbränningen av olja att växthuseffekten ökar.

Årets tema och dess problematik kommer att illustreras genom att ett tiotal platser runt hela världen studeras i arbetsseminarier. Dalarna är en av dessa platser. Nytt för i år är att även ett seminarium blir öppet för allmänheten, det är just seminariet som behandlar bland annat miljöfrågorna i Dalarna.

Alla stora sammanträden i tältet blir öppna för allmänheten.

Redan tisdagen den 27 juni inleds Tällberg Forum med bland annat filmvisning av filmen DarwinÕs mardröm på biografen inne i Leksand. Dagen efter blir det en musikalisk introduktion med bland annat Lill Lindfors. På kvällen bjuds det på en unik upplevelse vid Tällbergs strand.

- Alla flytande kyrkbåtar, 23 stycken, kommer att ros in till stranden av 460 roddare. Ett arrangemang som tillägnas moder jord, berättar Bo Ekman och syftar på att de olika elementen, som vatten och jord, som finns med i tillställningen.

Den 1 juli avslutas arrangemanget med de sista diskussionerna och arbetsseminarierna.

Resultatet från årets arrangemang kommer att utgöra underlaget för en rapport till FN nästa år.

- Temats relevans bekräftas för varje dag som går, konstaterar Bo Ekman.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons