Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivarna slipas inom ANC

Annons

Inom kort ska ny ledare för Afrikanska nationalkongressen (ANC) väljas och maktkampen är i full gång. Samtidigt tyder mycket på att partiledaren och landets president Thabo Mbeki vägrar att släppa greppet.

Eftersom den sydafrikanska konstitutionen förbjuder honom att fortsätta som landets president efter nästa val, 2009, har det ansetts givet att han redan i år lämnar över ordförandeklubban för vad som måste betraktas som Afrikas mäktigaste politiska parti.

Länge ansågs det logiskt att partiets vicepresident, den populäre _ och populistiske _ Jacob Zuma, skulle få det stora förtroendet. Men det var innan Zuma åtalades för korruption. Det var också innan han åtalades för att ha våldtagit en ung kvinna. Han friades senare från våldtäktsanklagelserna, men historien gav besk eftersmak. Korruptionsmålet utreds fortfarande.

Kort sagt är den 65-årige Jacob Zuma inte den efterträdare som Mbeki önskar sig.

Samtidigt står det klart att ett och annat händer i kulisserna.

En som positionerar sig mer och mer är den stenrike affärsmannen Tokyo Sexwale. Han gjorde en rejäl framstöt i det brittiska mediebolaget BBC:s intervjuprogram Hard Talk för några veckor sedan då han förklarade att han möjligen kunde tänka sig att "överväga en nominering till ANC:s ordförandepost om han blev tillfrågad".

Den 53-årige Sexwale har ett förflutet som anti-apartheidkämpe. Innan han gick till näringslivet var han framgångsrik politisk ledare för den mäktiga Guatengprovinsen. Men han är knappast heller någon Mbekifavorit. Dessutom är Sexwale gift med en vit kvinna och etnicitet och hudfärg spelar alltjämt en central roll i Sydafrika.

Om Mbeki bestämmer sig för att fortsätta som ANC-ledare efter kongressen i december gör han det sannolikt för att kunna vara med och styra vem som ska bli landets nästa president. I så fall gör inte minst västvärldens politiska ledare klokt i att lära sig att korrekt uttala nuvarande vicepresidentens namn: Phumzile Mlambo-Ngcuka.

TT

Mer läsning

Annons