Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäskador vanligt bland utförsåkare

Annons

Snart är det sportlov och länets skidanläggningar fylls av utförsåkare. Men det är inte helt riskfritt att kasta sig utför pisterna. Folksam har granskat statistiken för dem som tecknat SLAO:s utförsåkarförsäkring under de senaste tre åren. Där kan man se att var fjärde skadeanmälan handlar om knäskador.

Totalt omfattar skadestatistiken cirka 90000 utförsåkare. Och framför allt handlar det om ledbands- och korsbandsskador.

-Den klart mest skadedrabbade kroppsdelen om man råkar ut för en olycka i skidbacken är ledband och korsband som tänjs eller slits av vid felskär där skidorna far ut och orsakar en onaturlig vridning, säger Lars-Inge Svensson, chef vid Folksam Idrott.

För att minska skaderisken finns det flera förebyggande åtgärder som Folksam rekommenderar skidåkare:

Ställ in utrustningen rätt.

Att i god tid innan skidresan börja med stabilitetsträning i lår och bål.

Använd hjälm

-Bindningar som löser ut rätt och hjälm på huvudet, är två grundfaktorer i modern skidåkning som innebär att många skador kan undvikas, säger Anders Valentin, ortopedläkare på Artro Clinic i Stockholm och Svenska fotbollslandslagets läkare.

Folksams granskning visar också att det är få som råkar ut för allvarliga skador i skidbackarna. Skidsäsongen 2005-2006 råkade 170 personer ut för skador av de cirka 30000 svenska skid- och snowboardåkare som ofattades av av SLAO:s utförsåkarförsäkring.

KÄLLA: FOLKSAM CATHARINA GRUFMAN

Mer läsning

Annons