Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarket finns överallt

Annons

När föräldrar börjar känna sig säkra på att deras barn håller på med narkotika, är de redan sent ute. Då har lögnerna i många fall dolt sanningen i flera år.

Monica Sandström och Monica Melin i Föräldrar mot narkotika (FMN) vet. De har själv varit där. I dag försöker de hjälpa andra föräldrar som är oroliga och framför allt villrådiga. Föräldrar som till sist fått erkänna för sig själva att deras barn gör något de absolut inte borde.

NLT skrev i går om ABB-gymnasiets problem med knarkande elever. Förra året skrev vi samma sak om VBU. Det kanske vore en överdrift att kalla narkotikaanvändandet för vardag. Men det är ingen fullständig lögn heller.

- Unga i dag tycker inte att det är något konstigt med droger. Och de som testar tror att de kan sluta när de vill, säger Monica Sandström.

Hon och Monica Melin har sett en förändring i samhället de senaste fem åren, allt sedan internet blivit vardagsmat.

- Det finns forum på nätet där olika droger testats. "Jag provade en tablett. Den var toppen", kan det stå.

Är det ungdomar från en viss samhällsklass som provar?

- Absolut inte. De kommer från alla samhällsklasser. Höginkomsttagares barn klarar sig längre från upptäckt eftersom de har pengar och inte behöver begå brott. Folk man aldrig kunnat tänka sig provar.

För den som vill prova är knarket billigt. Billigare än alkohol. Men beroendet kan komma snabbt och då blir det desto dyrare. Många av dem som provar är berusade när de gör det. Många röker redan vanliga cigaretter.

Problemet för föräldrarna är ofta att se igenom lögnerna.

- Ungarna kan dölja ett missbruk väldigt länge. De manipulerar. En förälder berättade att den frågat varför barnets ögon var röda. Svaret blev att ungen åkt bak på en motorcykel utan glasögon.

Ett annat problem är skammen det innebär för en förälder att erkänna för sig själv och sin omgivning hur det står till. FMN kan hjälpa till att komma över den tröskeln.

- När man är fylld av skam och skuld blir man ett lätt byte för barnet som drogar. Man blir medgörlig. Vi hjälper föräldrarna att säga nej till den där tjugan. En kille berättade efter sin behandling att föräldrarna ska vara stenhårda. Det är det bästa sättet.

Makten till förändring finns hos föräldrarna. Det är de som kan göra mest. Men först måste de se förbi lögnerna.

Monica och Monicas råd är enkelt:

- Det du känner inombords - tro på det.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons