Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knappt hälften får pengar i tid

Annons

Dalarnas län har varit särskilt drabbat av långa väntetider för utbetalning av sjukpenning, vilket innebär stora ekonomiska svårigheter för de drabbade.

Fortfarande har man långt kvar till det centrala krav som ställs på försäkringskassan - att 90 procent av utbetalningarna ska handläggas och utbetalas inom 30 dagar. Men enligt den senaste mätningen går utvecklingen åt rätt håll.

Under april och maj var Dalarna klart sämst i landet, då man utförde 25 respektive 28 procent av utbetalningarna i tid. Snittet för riket låg på 65 respektive 66 procent.

I juni skedde en förändring i positiv riktning då 48 procent av länets sjukskrivna fick sin sjukpenning betald i tid. Ändå var Dalarna näst sämst i landet.

Trots att det är långt kvar till målet på 90 procent är man vid Försäkringskassan Dalarna övertygad om att man kommer att nå målet under hösten.

- Vi har fått tillfälligt stöd från övriga försäkringskontor i länet under sommaren, sedan förväntar vi oss att vi ska klara det själva, säger Karin V Johnsson, verksamhetschef vid gemensamma försäkringskontoret på Försäkringskassan Dalarna.

Hon menar att väntetiderna beror på försäkringskassans ökade krav på kvalitetssäkring i utredningsarbetet, samtidigt som just Dalarna har haft en jobbig tid med omorganisationer bakom sig.

Under våren och sommaren har man från centralt håll arbetat med att hitta enhetliga och smarta arbetsmetoder som kan fungera i hela landet.

Karin V Johnsson tror att det kommer att ge resultat.

- Jag är övertygad om att vårt resultat är bättre vid nästa mätning.

- Vi fokuserar på sjukpenningsärendena nu, säger hon.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons