Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klimatförändringen är en naturlig svängning"

Annons

Tidningen träffar Wibjörn Karlén på STF:s fjällstation i Grövelsjön. Utanför ligger snön vit, kanske inte djup, men ändå inbjudande. Det är några minusgrader och vintern är på plats. Några mil söderöver ser det dock betydligt tristare ut och söder om Särna försvinner snön och ersätts av barmark och plusgrader.

Är det då människan och koldioxidutsläpp som förändrat klimatet?

- Givetvis påverkar människan naturen, men när det gäller det som många beskriver som en klimatförändring, så är det att ge oss ansvar för något som vi inte är skyldiga till, säger Wibjörn Karlén.

- Det handlar om naturliga svängningar som har skett och som kommer att fortsätta att ske. När det gäller klimatförändringar måste man se dessa över en betydligt längre tidsperiod och sådana här svängningar har skett vid ett flertal tillfällen.

Wibjörn Karlén lutar sig mot de kunskaper som finns dokumenterade och som han själv jobbat med. Iskärnor som borrats fram till exempel. Eller forskning på trädkärnor.

- Jag har intresserat mig för klimatförändringar över en mycket lång period på 7400 år och gjort specialstudier med modern teknik.

- Idag krymper glaciär-isarna, men de har varit försvunna vid fem, sex tillfällen under de senaste tiotusen åren, säger Wibjörn Karlén.

När vikingarna for till Grönland var det ett betydligt mildare klimat än vad vi har idag.

- Visst är det varmt just nu, varmare än på länge. Men så sent som i fjol var det kallt och gott om snö. Vårt minne är kort och vädret uppvisar en oerhörd variabilitet. Att det är varmt just nu är dock ingen uppenbar trend. Istället har temperaturen faktiskt gått ner något sedan 40-talet.

Wibjörn Karlén accepterar inte bedömningar sedda enbart över de senaste åren utan talar om tiotusen år.

- Givetvis kan vi gå in i en varmare period och då är det bara att acceptera att vintersporter får det svårare att överleva.

Istället för koldioxidutsläpp betonar Wibjörn Karlén den inverkan som solen har på vårt klimat med sol-fläcksmaximum och de cykler som styr dessa. Likaså de jetströmmar som snurrar runt jorden och kan förskjuta temperaturen. Därtill påverkar vulkanutbrott jordens temperatur.

- När Pinatubo hade sitt stora utbrott 1991, så sänktes jordens temperatur med 0,5 grader.

- Ryska forskare förutsäger en märkbar temperatursänkning, påpekar Wibjörn.

Med märkbar menar Wibjörn Karlén strax under en grad.

Wibjörn har även studerat snödjupet i USA.

- Ser man på det sedan 1880 så uppvisar det ingen trend, men stor variabilitet.

När det gäller snödjupet, så har det inte minskat om man väljer att se över en betydligt längre period, menar Karlén.

- Tyvärr är de svenska data som finns i princip oåtkomliga, då SMHI, som har tillgång till dessa, har satt ett pris som är för högt.

- När det gäller klimatförändringarna så har jag svårt att se att våra koldioxidutsläpp har den betydelse som de ges. Jag ser det mer som naturliga svängningar.

Däremot är Wibjörn Karlén bekymrad över hur den växande mänskligheten sliter på jordens resurser som vatten och den miljöförstöring som sker.

- Lika illa är det med förbrukningen av olja. Den kommer snart att ta slut, säger Wibjörn Karlén.

Den värme som nu drabbat annars så snösäkra områden, den har enligt Wibjörn Karlén naturliga orsaker.

- Min uppfattning är inte politisk korrekt och visst kan människan påverka klimatet, men ser man på klimatet över en lång tidsperiod, så kan det lika gärna handla om en naturlig svängning, menar Wibjörn Karlén.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons