Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatförändring skapar ny ö

Annons

Grönlands karta måste ritas om sedan en ny ö uppstått utanför den otillgängliga östkusten, cirka 60 mil norr om polcirkeln. Orsaken är den globala uppvärmningen som tär på den grönländska inlandsisen, skriver den brittiska dagstidningen The Independent.

Riktigt ny är inte ön men tidigare har man trott att den satt ihop med en större halvö på det grönländska fastlandet. Men sedan den glaciär som täckte sundet mellan fastlandet och den nya ön har smält finns inte längre någon fast förbindelse med den fingerformade, några kilometer långa, ön.

Upptäckten har enligt The Independent gjorts av den amerikanske polarforskaren Dennis Schmitt som döpt landmassan till Varmön eller Uunartoq Qeqertog på inuitspråket.

USA:s geologiska institut har via satellitbilder tagna de senaste 20 åren bekräftat uppgifterna. 1985 satt ön ihop med fastlandet, år 2002 var förbindelsen endast en smal isremsa som försvann sommaren 2005.

Enligt forskare som The Independent talat med visar den nya ön att sönderfallet av Grönlands sammanhängande istäcke går snabbare än väntat. Medan man tidigare trott att den utvecklingen skulle ta tusen år eller mer anser en del forskare numera att det kan gå betydligt snabbare.

TT

Mer läsning

Annons