Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet åker gungbräda

Annons

Klimatet på Syd- respektive Nordatlanten har åkt gungbräda under nuvarande värmeperiod runt 10|000 år tillbaka. Under kalla perioder i norr har det varit varmt i söder och vice versa, visar en studie vid Lunds universitet.

Bakom studien står en forskargrupp ledd av professor Svante Björck. Den har analyserat borrkärnor från sex platser, från Grönland i norr till Antarktis i söder, som speglar klimatutvecklingen från istidens slut för 13|000 år sedan fram till i dag.

Enligt forskarna blev det under de första årtusendena, när inlandsisarna smälte av, varmare på såväl norra som södra halvklotet. Men under de senaste 10|000 åren skönjer forskarna ett "gungbrädesmönster". När Sydatlanten värms upp blir det kallare i norr och omvänt.

Gungbrädeseffekten har beskrivits av andra forskare, bland annat i tidskriften Nature nyligen, och har då gällt klimatet 150|000 år tillbaka. Men det har enligt Svante Björck varit oklart om den även funnits under nuvarande värmeperiod 13|000 år tillbaka.

Forskarna bygger slutsatserna framför allt på borrningar i sjösediment på atlantön Tristan da Cunha i södra Atlanten som sträcker sig 11|000 år tillbaka.

Enligt FN:s klimatforskarpanel, IPCC, kommer Golfströmmen sannolikt att mattas av på sikt och bromsa uppvärmningen i Europa, jämfört med i övriga världen. Orsaken är att den så kallade atlantiska värmepumpen, som styr det mäktiga systemet av varmt ytvatten från Sydatlanten norrut och återflödet av kallare vatten på större djup söderut, saktat av rejält de senaste 40 åren.

Lundaforskarna tror att framtidens Europa kan bli ännu kallare än vad IPCC förutser.

Han betraktar det som uteslutet att Golfströmmen skulle stanna av helt inom överskådlig tid.

TT

Mer läsning

Annons