Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KLH vill flytta 50 meter

Annons

Arbetet med KLH-fabriken i närheten av gamla plattfabriken har börjat, men än så länge handlar det bara om röjning i nordöstra skogskanten och dikning längs den södra fastighetsgränsen.

På den här fastigheten ska österrikiska KLH bygga en drygt 10 000 kvadratmeter stor fabrik för tillverkning av byggelement för husbyggen.

Ett projekt i 100-miljonersklassen.

Nye platschefen, Volker Schönbacher, som varit i Orsa några veckor, vill flytta fabriksbyggnaden längre söderut och han har lämnat in en ansökan om detta till kommunen. Det här skulle betyda att fabriken placeras cirka 50 meter närmare bebyggelsen i söder, där det finns fastighets-ägare som inte alls ville ha en ny fabrik i området.

Stadsarkitekten Anders Björklund ser i dagsläget inga nackdelar med att fabriken flyttas något på fastigheten.

- Med det nya läget anpassas fab-riken bättre till terrängen och störningarna för dem som bor i området bör också bli mindre, då stickspåret från järnvägen ska tas in i norra delen av fabriksområdet och inte som tidigare i södra delen. Det betyder att lastningen av gods kommer att ske längre bort från de boende och på andra sidan fabriken, säger Anders Björklund.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons