Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klass med idrottsprofil

Annons

- Men det handlar inte om någon "elitverksamhet", understryker idrotts- och hälsoläraren Mikael Johansson.

Han är en i arbetsgruppen bestående av sju lärare som knådat fram konceptet som man hoppas ska bli ett lyft för Bergaskolan och för grundskolan i Smedjebacken.

Att det ska bli en profilklass är redan beslutat i nämnden. Och i måndags kväll hölls ett informationsmöte i aulan med elever i årskurs 6 och deras föräldrar.

- Från början var det tänkt att det skulle bli en profilklass med inriktning mot bild, form- och kultur. Ombyggnaden av Berga satte dock stopp för detta.

- Att det sedan blev idrott istället var en ren tillfällighet.

Enligt Mikael Johansson är ambitionen att till höstterminen 2007 ska det även finnas en bild, form- och kulturklass på Berga.

Den första profilklassen kommer att bestå av 25-30 elever, med så jämn fördelning av pojkar och flickor som möjligt.

- Tanken är att vi genom profileringen ska få elever som känner sig motiverade och tycker det är kul att gå till skolan.

- På schemat kommer att det finnas lite mer fysisk aktivitet, men det kommer också att handla om psykiska och sociala aspekter, förklarar Mikael Johansson, och vi har en ganska gedigen kursplan för den här klassen.

I den planen ryms bland annat anatomi, ledarskap, träningslära, näringslära och därmed kostens betydelse.

- Avsikten är också att eleverna själva ska få ta en del av ansvaret och komma med idéer under resans gång, och vi ska försöka anamma deras viljor.

Mikael Johansson är samtidigt medveten om att det finns en oro bland föräldrar om allt det nya som profilklassen medför.

- Man ska dock vara medveten om att det är helt frivilligt att söka till profilklassen.

I och med detta kan det också uppstå ett delikat problem - om intresset bland 13-åringarna blir större än antalet platser. För skolan kan det synas angenämt.

- Men får vi in 40 kanske 50 ansökningar. Ja vi kan inte göra två klasser. Och det är en baksida.

Skolan tvingas i det läget göra ett urval.

Mikael Johansson berättar att de elever som är intresserade kommer att kallas till kortare intervjuer för att berätta om sig själva och vad de vill.

- Det kan förstås också uppstå en situation där vi helt enkelt tvingas lotta ut platserna.

Mikael Johansson betonar att profilklassen inte ska särbehandlas på något sätt. Han räknar samtidigt med att resten av skolan kommer att färgas av det nytänkande som profilklassen för med.

- Det kommer att bli bra på resten av skolan också, lovar han.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons