Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för vindkraft

Annons

Och i tisdags kunde miljö- och byggnämnden bevilja det förlösande bygglovet. Eftersom även tillståndet enligt miljöbalken är klart så är det fritt fram för Seab i samarbete med Vindkompaniet att rulla igång upphandlingen.

Conny Göransson, Seabs vd, konstaterar att det inte lär finnas någon risk att hamna långt bak i kön bland alla hugade vindkraftverksköpare.

- Kraftverket som vi ska bygga är av den mindre sorten och på dom ska det inte vara långa leveranstider som det är på dom större modellerna.

Därför räknar han med att den ursprungliga tidplanen ska hålla. Det betyder att upphandlingen ska vara klar före halvårsskiftet.

- Sedan ska kraftverket monteras och vara i drift under det tredje kvartalet.

Om inget annat tillstöter ska "möllan" producera el någon gång i september månad. Conny Göransson nämner att de förberedande elarbeten på Uvberget redan är i gång. Och när det gäller själva monteringen av vindkraftverket är det ett jobb som går relativt snabbt.

- Det vi gör är att gjuta ett fundament. Själva mastdelen kommer i färdiga delar så det handlar egentligen bara om att skruva ihop.

Uppgörelsen mellan Seab och Teracom, som miljö- och byggpolitikerna efterlyste innan bygglovet kunde klubbas, handlar i första hand om att vindkraftverket flyttas ytterligare 25 meter från tv-masten.

- Avståndet mellan kraftverket och masten blir därmed 110 meter, förklarar Conny Göransson.

Det bedömer båda parterna är tillräckligt långt avstånd för att minimera riskerna för störningar på tv-sändningarna.

Men för att gardera sig har man också enats om problemlösning i tre steg. Det kan omsättas i tre olika prislägen som Seab förbundit sig att betala.

- I första hand justeras mottagardelen på tv-masten i höjdled. Det beräknas motsvara en dags arbete för en man. Kostnad: 25000 kronor.

- I ett andra steg förstärks kapaciteten på slavsändaren i Ludvika istället för att ta signalen direkt från Borlängesändaren. Kostnad: 300000 kronor.

- Räcker ingen av de två första åtgärderna återstår en radikal lösning, som tas till i värsta fall. Nämligen att ersätta radiolänken med en nedgrävd fiberkabel. Kostnad: 500000 kronor.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons