Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för rejäla höjningar för kommunens hyresgäster

Annons

Nu är hyreshöjningen för kommunens hyresgäster färdig. Den börjar gälla den 1 februari och omfattar till största del bostäder i Fredriksberg. Där har de flesta hyrorna höjts med tre procent, medan några höjts med fem procent.

- Vi har ett underskott på 800000 kronor på grund av att vi inte tagit ut så mycket som vi borde i hyra, berättar Kerstin Edström på kommunen.

Under 1980-talet hade kommunen en kampanj där man sänkte hyran med 25 procent i just Fredriksberg för att locka hyresgäster till de tomma lägenheterna. Nu är de flesta uthyrda, vilket gör att man anser sig kunna höja igen.

Finns det inte risk att folk flyttar igen?

- Det är alltid en balansgång. Det bästa vore om Ludvikahem tog över lägenheterna, men det vill de inte och då måste kommunen förvalta dem.

I övriga kommunen höjdes hyrorna mellan 2,5 och 3 procent. Siffrorna kan jämföras med allmännyttans höjning på 1,3 procent, men då ska man komma ihåg att kommunens egna hyror ligger en bit under dessa.

Några av kommunens bostäder ingick inte i förhandlingen. Det rör sig främst om de som ligger i Snöån, är i dåligt skick och har rivningsbeslut.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons