Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för hjärträddning

Annons

I går berättade tidningen om att räddningskåren i Gagnef fått tårta av Ove Bergman för att personalen tagit hand om honom och gett honom första hjälpen när han drabbades av en bristning i kroppspulsådern.

Ove uttryckte tacksamhet mot räddningstjänsten i allmänhet och brandmännen Olle Fritz, Hans Ottosson och Sverker Stenback i synnerhet.

Under gårdagen fick räddningstjänsten i Gagnef ännu bättre förutsättningar att rädda liv.

Distriktsläkaren och vårdcentralschefen Ulf Börjesson undertecknade ett avtal och gav därmed 51 utbildade brandmän vid kårerna i Björbo, Gagnef och Mockfjärd rätt att använda defibrillatorer, enklare uttryckt deffar, och ge syrgas vid hjärträddning.

-Landstinget köpte in deffarna för 2,5 år sedan, men det är först nu vi lyckats övervinna de formella hindren, berättar räddningsnämndens ordförande Bo Jönebratt (fp).

Han är en av flera politiker som under lång tid försökt att förmå landstinget att lösa de formella problemen.

-Vi har en vårdcentral som fungerar mycket bra och att Ulf Börjesson ställer upp och delegerar användarrätten till våra specialutbildade brandmän är ytterligare ett bevis på den framsynthet som präglat vårdcentralens utveckling, berömmer Bo Jönebratt och riktar samtidigt ett tack till länets ambulanspersonal, som i höstas utbildade brandmännen i defibrillatoranvändning.

Räddningschef Thomas Gruhs konstaterar att avtalet, som enbart gäller Gagnefs kommun, ökar invånarnas säkerhet och trygghet.

-Vid hjärträddning är de första fem minuterna oerhört viktiga och med hjälp av deffar får räddningstjänsten betydligt större möjligheter att rädda liv. Jag har själv arbetat vid akutmottagningar och sett liv räddas med deffar, säger Ulf Börjesson, som betraktar avtalet/samarbetet som en del i samverkansprojektet SAGA.

Fotnot: IVPA är samlingsnamnet på de första hjälpen-insatser som räddningstjänstens personal gör I Väntan På Ambulans. Redan på 1960-talet kompletterade brandkåren i dåvarande Floda kommun den traditionella verksamheten med sjukvårdsinsatser och svarade för en pionjärinsats på området.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons