Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med bro över Fehmarn bält

Annons

Det blir en bro över Fehmarn Bält, har Danmarks och Tysklands transportministrar enats om, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Frågan avgjordes i dag vid ett möte i Berlin mellan danske transportministern Flemming Hansen och hans tyske kollega Wolfgang Tiefensee.

Att det var bråttom med ett avgörande beror på att man senast i juli skall ansöka om pengar i EU:s pott för transeuropeiska nätverk. Därifrån räknar länderna med att få 30 procent av de 40 miljarder danska kronor som förbindelsen kostar.

Den stora knuten i förhandlingarna om en fast förbindelse mellan Tyskland och Danmark har hela tiden varit hur den skall betalas.

Enligt dagens uppgörelse blir det danska staten som står för hela lånegarantin vid bygget av bron. Statsgarantin uppgår till 35 miljoner danska kronor.

Men enligt danska regeringen rör det sig om ett samhällsekonomiskt solitt projekt som man väntar sig ska ge överskott.

Bron kommer att spara två timmar av transporttiden mellan Öresundsbron och Hamburg, hävdar Kim Graugaard som är ledare för Dansk Industri.

Han menar också att den bidrar till ekonomisk tillväxt och utveckling. Men trafikekonomen Uffe Jacobsen hävdar i stället att bron närmast får en negativ effekt på den danska samhällsekonomin. Pengarna den kostar kunde ha använts för att sätta en massa entreprenörer i arbete, anser han.

TT

Mer läsning

Annons