Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart ja i fullmäktige till Tre Toppar-projektet

Annons

Det var efter nära två timmars debatt, som kommunfullmäktige i Älvdalen på måndagen beslutade att stödja projektet Tre Toppar och stiftelsen Idre Fjälls ansökan om tillåtlighet för projektet. Röstsiffrorna i den avgörande voteringen blev 21 röster för, fyra röster emot och tio som avstod.

Större delen av oppositionen, menade i debatten att det var fel av kommunen att säga ja till projektet, innan den fått en förfrågan från länsstyrelsen om kommunens synpunkter, något som flera ja-sägare uppfattade som bara ytterligare ett sätt att fördröja kommunens ställningstagande.

Förespråkarna för ett ja till beslutet att stödja projektet menade att kommunen gjort på detta vis förr genom att agera "plog" bland annat åt projektet Hemmeråsen, som ju fick tillstånd att genomföras trots att det planerade området ligger inom skyddat område.

Nu hoppas majoriteten att kommunens ja ska påverka både länsstyrelse och regering åt det positiva hållet, då projektet med tiden ska prövas där. Det slutliga avgörandet av ärendets tillåtlighet torde ligga hos regeringen, eftersom staten är markägare genom Naturvårdsverket, som redan på ett tidigt stadium sagt nej till projektet flera gånger, trots att det inte varit ett ärende på deras bord.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons