Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart franskt nej till EU-konstitutionen

Annons

Runt om i Europa väntade man med både spänning och oro på resultatet från den franska folkomröstningen.

Flera europeiska ledare, som Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero och den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder, har engagerat sig personligen i valkampen.

Uppenbarligen hade det inte fått önskad effekt - de preliminära siffrorna på cirka 55 procent för nej-sidan var mycket tillförlitliga, eftersom de flesta vallokaler stängt redan klockan åtta på kvällen och en stor del av rösterna redan var räknade när röstningen avslutades i Paris och Lyon klockan tio.

Alla EU:s 25 medlemsländer måste godkänna konstitutionen för att den ska kunna antas och sedan nio länder sagt ja blev Frankrike på söndagen det första land som sade nej till konstitutionen.

På onsdag ska Nederländerna genomföra en rådgivande folkomröstning. Politikerna har dock redan meddelat att de tänker följa utslaget om mer än 30 procent av väljarna röstar.

Från att det i vintras såg ut att bli en promenadseger för de franska konstitutionsanhängarna ändrades situationen i mitten av mars. Sedan dess har nej-sidan korats som vinnare i de flesta opinionsmätningar.

Debatten om EU-konstitutionen har varit intensiv i Frankrike de senaste månaderna och omkring 70 procent röstade på söndagen.

Ett par Europafrågor har färgat av sig på debatten och haft betydelse för nej-opinionens framgångar. Det första är diskussionerna om det så kallade Bolkestein-direktivet, som är tänkt att ge tjänsteföretag rätt att verka inom hela EU enligt sitt hemlands regler. Det andra är frågan om utlokaliseringen av företag i allmänhet och den kinesiska konkurrensen inom textilbranschen i synnerhet.

Valresultatet är ett stort nederlag för president Chirac och de flesta väntar sig nu en ny premiärminister och en snabb regeringsombildning. (TT)

TT

Mer läsning

Annons