Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för vandringsleder i dalen

Annons

Länsstyrelsen kräver också att om Dalsällskapet inte mäktar med skötseln av lederna ska ledmarkeringar tas ned. Det får inte heller använda tryckimpregnerat virke. Länsstyrelsen ska dessutom ha fortlöpande information om hur arbetet framskrider.

I länsstyrelsens beslut ingår också att eventuella förändringar från den redovisade planen ska meddelas till förvaltaren innan åtgärder vidtas.

Arbetet med röjning och anläggning av spänger får inte påbörjas före den 1 juli med hänvisning till risken för störning.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att bildandet av naturreservatet är att tillgodose friluftslivets behov av områden. Man anser också att vandringsleder ger ökad tillgänglighet och mindre slitage på naturen.

Bakom ansökan om vandringslederna står Ulf Ljusteräng. Han leder projektet som finansieras med hjälp av EU-pengar i form av ett Leader+ projekt på 356 000 kronor. Den totala budgeten ligger på 1 080 000 kronor.

Den befintliga vandringsleden utmed Ljusterån är en återvändsled och behöver kompletteras. Dalsällskapet vill därför knyta samman två "återleder" som går över Solvarbo och Dalsbyn och Bispberg. Länsstyrelsen planerar å sin sida att förlänga leden till älvmynningen, från Ljusterbro.

Nittio procent av ledsträckningen planeras på befintliga leder, stigar och vägar.

Ulf Ljusteräng betonar i sin ansökan att projektets ambition är att öka antalet turister och stärka Säters attraktionskraft.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons