Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för stormöte om byggnadsvård

Annons

Närmare 500 gäster från främst USA, men även från en rad europeiska länder, kommer under fyra dagar att ha Tällberg som bas.

- Vi kan erbjuda ett landskap med byggtradition och mycket som vi lyckats bevara, till exempel slaggstenshusen, säger Sven Andersson, Region Dalarna - en av initiativtagarna till symposiet.

Att Dalarna fått denna unika möjlighet att visa upp sig, är en följd av de kontakter som dalabyggbranschens egen doktorand Erika Johansson och hennes handledare, Chalmersprofessorn Jan Rosvall, haft under längre tid.

Det amerikanska nätverket för byggnadsvård har ambitionen att bli internationellt. Man har redan goda europeiska kontakter, men hittills har de årliga träffarna alltid hållits i USA.

Ämnen som symposiet kommer att behandla är rekrytering till hantverksyrken, internationellt kunskapsutbyte och kommunikation osv.

Förutom att deltagarna kommer att få bråda dagar med kunskapsutbyte och utflykter runt om i Dalarna, så kommer även allmänheten att märka av sammankomsten genom att hantverkare kommer att visa upp vad de kan.

Det är stiftelsen Star byggutveckling som har huvudansvaret för symposiet. Men även stiftelsen Hantverk och utbildning i Leksand är engagerade liksom Region Dalarna och hela byggbranschen i länet.

Symposiet är ett tydligt bevis på att det rör sig på byggområdet i länet. Flera stora projekt kring hållbart byggande, uppfyllandet av länets miljömål inom byggsektorn med mera är i full gång. Timmerhuscentret i Rättvik/ Leksand med Föreningen svenska timmerhus som spindel i nätet är redan ett faktum.

Ett kluster (ansamling företag och kunskap) kring träbyggandet finns också redan.

- Det känns som om vi är mycket närmare varandra i branschen nu. För några år sedan fanns inte samma intresse, konstaterar Region Dalarnas Sven Andersson.

Den gymnasiala byggutbildningen är också lyckosam i länet.

- Vi har ungefär 150 utbildningsplatser och brukar ha 2,5 sökande per plats.

- Men frågan är vad som händer på Högskolan Dalarna. Vi måste etablera ett samarbete så att våra hantverkare kan utbilda sig vidare, säger byggindustriernas Hans Grandin och fortsätter:

- Vi är beroende av att ha vårt goda rykte som byggare även i framtiden. Vi ska ha ett byggriks-centrum i Dalarna.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons