Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för skolskjuts

Annons

Det har tidigare inte varit helt klarlagt men i och med att man nu antagit ett reglemente i barn- och utbildningsnämnden är reglerna mycket klara.

När det gäller när man är berättigad till skolskjuts gäller gränsen två kilometer från skolan för barn från förskolan till och med årskurs fem och fyra kilometer för skolbarn från årskurs sex till och med årskurs nio. Sammanlagt kostar skolskjutsarna i kommunen cirka sex miljoner per år och det är cirka 450 barn som är berättigade till skolskjuts och det krävs drygt tiotalet bussar per dag för att klara behovet.

Det är föräldrarna som ansvarar för att eleven kommer till och från skolan eller skolskjutshållplatsen. När eleven finns på skolan och i bussen är det skolan som har ansvaret. I sammanhanget kan nämnas att i Malungs kommun är alla skolelever försäkrade.

Under den här veckan har också ett femtontal representanter för bland annat skolan, bussbolag, Vägverket, polisen, politiker och trafiksäkerhetsfolk varit ute och inspekterat de hållplatser som finns inom kommunen och som används av skolelever och det rör sig om åtskillga.

- I det stora hela tycker vi att det är bra och tämligen säkra busshållplatser även om en del kan göras betydligt bättre. Bland annat gäller detta på- och avstigningar efter tätt tafikerade riksväg 71 säger driftschefen vid Busslink i Malung Anders Kvist.

- Det är bra att man ju har klarlagt föräldraansvaret och även skolans ansvar. Men det finns också mycket man måste ta hänsyn till efter exempelvis den hårt trafikerade vägen mot Sälen och här kan det vara befogat med att ha tätare hållpatser så att man inte behöver gå längre sträckor efter vägen, säger Johnny Skottheim i trafiksäkerhetskommittén i Malungs kommun.

Den kontroll som skedde av skolskjutshållplatser genomfördes från Sillerö i söder till Sälen i norr.

- Man skulle önska att det fanns bussfickor vid samtliga platser där bussen stannar efter riksväg 71. Det skulle ge en ökad säkerhet, säger skolchefen Britt Stig Arvidsson.

- Vi vill naturligtvis göra säkerheten så hög som möjligt och om det går att undvika ska man inte behöva korsa hårt trafikerade vägar menar också ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Bengt Nilsson.

I Malung har det också varit mycket få incidenter när det gäller olyckor på väg till och från skolan. Någon svår olycka har inte inträffat och den svåraste olyckan inträffade förra året då en ung flicka blev lindrigt skadad av en rattfyllerist då hon var på väg hem från skolan. Men i övrigt har det under många år varit i det närmaste olycksfritt.

- Det visar att vi har en bra säkerhet men visst finns det busshållplatser där vi kan göra säkerheten ännu bättre, säger skolchefen Btitt Stig Arvidsson.

Andra påpekanden som gjordes efter den här inspektionsresan var att det fanns faror vid vissa platser på grund av höga häckar nära vägar och vägkorsningar och träd som hade kvistar som hängde ut över mindre vägar och försämrade sikten för bussförarna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons