Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för byte...

Annons

Nu är det så dags igen att byta siffra - från 5 till 6 den här gången. Mer dramatiskt är det inte. Och ändå blir det drama i luften, när man talar om årets sista skälvande minut och Òring in det nya"... Nyårsafton blir i alla fall hållplatsen för att se sig om.

Nyårslöften?

För det mesta blir löftena skimrande som såpbubblor- sköna att skåda, snart borta i en puff.

Och tiden går vidare, om man kan säga så. Sekunder blir minuter,blir timmar, blir dygn i en märklig matematisk regelbundenhet. I Bibeln, i Predikaren, stårdetta att läsa appropå regelbundenheten i tiden. ÒOch solen går upp och solen går ned, och har sedan åter brått att komma till den ort, där hon går upp".

Förra veckan citerade jag en gammal chef, som inför semesterlistorna varje försommar suckade som så att ÒTiden rinner unna som ett spinnrockahjul".

En vänlig läsare har via mejl berättat om den där raden, som inte bara är en rabblande ramsa utan rötter.

Visst, här ramlar vi in i den svenska litteraturhistorien. Författare är ÒKolingens" pappa och akademiledamoten Albert Engström. I ett litet rimsmide som heter ÒKärleksbestyr", där läser vi detta:

ÒOch moderenhon talade till dotera så här.

Nu är det allt på tia att du fäster dig en kär.

Du är mager och gul,

Du blir gammal och ful

och tia rinner unnan som ett spinnerockahjul."

Där satt det.

Tack för bidraget.

Näste läsare tar upp dubbelspår och miljoner mot miljarder.

ÒBanverkets mellersta region har i dagarna sänt ut ett andra förslag till utbyggnad av järnvägen mellan Falun och Borlänge till dubbelspår. I det som kallas utredningsalternativ 1, och beräknas kosta 650 miljoner kronor, minskas tågresetiden med knappt fem minuter. Det dyraste alternativet, 4, kostar 1 230 miljoner och minskar restiden med drygt sex minuter, cirka nittio sekunder mer än ettan. Kommunalråden i Falun och Borlänge har redan före remisstidens utgång tagit ställning för det dyraste alternativet. Kan det bero på att de betraktar statliga skattepengar som obegränsade resurser, men håller mycket hårt i de egna när det gäller personal som ska svara i vårdens telefoner."

Apropå vårdens telefoner, nog svaras det.

1. En person som legat i hög feber i tio dagar kunde inte få tid hos läkare för Òdet finns fler som är sjuka."

2. ÒVi har ingen läkare för det område där du bor".

Bådaärendena handlar om utomordentligt dålig organisation.

Och kanske bristande nyårslöften.

Till sist en och annan rad om kusin Sara. Hon beslöt vid nyårstid för ett år sedan att hela familjen, intill yngsta barnbarn, skulle få hemstickade raggsockor i julklapp. Hon nådde fram.

Dottern nordvart håller på med fåravel och spinnande så gamla mor är inte utan garn.

Som sagt, hon nådde fram med 18 par (!) raggsockor och 15 par vantar. Det blir 66 enheter, mer än en i veckan året över.

ÒMan stickar så bra vid TV:nÒ,är hennes kommentar.

Vilket årsarbete. Och vilken organisation - Sara har förresten också hunnit med att promenera och att väva litet grann och umgås...

Kanske skulle Sara kunna lära vårt landsting ett och annat om inte bara organisation utan också om självdisciplin.

Även om ärendet är så enkelt som en raggsocka i centrum.

Gott nytt år.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons