Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar du en vit jul?

Annons

Dit är det i dag mycket långt. Ett företag som slår rekord under julhelgen är Systembolaget. December månad är Systembolagets "bästa" försäljningsmånad på hela året. Dagen före midsommarafton är visserligen den dag på året då Systembolagets säljer allra mest, men på andra och tredje plats kommer dagen före nyårsafton och dagen före julafton.

Detta gör att julen för många barn är en tid för sorg och oro, istället för en tid av glädje. Vi vet inte riktigt hur många barn som växer upp i familjer där alkoholen står i centrum, men det handlar om hundratusentals svenska barn. Ytterligare ett stort antal barn upplever under alkoholindränkta helger, som jul och nyår, hur alkoholen påverkar deras föräldrar och därmed skrämmer och oroar.

Det borde inte vara så. Julen borde vara en tid som verkligen är barnens högtid. En tid då de inte ska behöva oroa sig eller uppleva att föräldrarna förändras av alkoholen.

Jag drömmer om ett Sverige där julen alltid är vit, och då menar jag inte att det ligger ett lagom tjockt täcke av gnistrande snö över landet.

Jag drömmer om ett Sverige där ingen sjuåring behöver känna att hon kommer i andra hand, och att det är viktigaste för mamma dan före julafton är att hinna till Systembolaget för att köpa vin.

Jag drömmer om ett Sverige där jultomten alltid är nykter och jag drömmer om ett Sverige där inget barn behöver bli rädd för att pappa blir konstigare och konstigare ju närmare tolvslaget nyårsfesten kommer.

Om den drömmen ska bli sann, måste vi åstadkomma en kulturförändring. Det handlar inte bara om att de som har alkoholproblem ska ändra sitt förhållande till spriten, det handlar om att vi alla - även alla som inte upplever några större problem med sitt drickande - slutar att koppla samman julen med alkohol.

För att nå dit behövs det att också du hjälper till. Har du funderat över hur viktig alkoholen är i ditt liv?

Klarar du att fira jul utan alkohol? Använd den kommande julhelgen till att testa om du klarar att fira jul utan snaps, glögg och utan julöl. Om du klarar det, har du bidragit till att förändra en tradition som förstört julen för många barn och vuxna genom tiderna.

CARINA ERIKSSON CARINA ERIKSSON ÄR ORDFÖRANDE I IOGT-NTO:S JUNIORFÖRBUND

Mer läsning

Annons