Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamydian chockökar i Dalarna

/

Annons

I mars konstaterade man att klamydian ökat explosionsartat i Dalarna de senaste månaderna.

En av anledningarna till ökningen var nya mätmetoder som visar en ny typ av klamydia som inte hittades med de gamla proverna.

Dalarna är det län i Sverige där den nya klamydian spridit sig allra mest.

Och smittspridningen bara fortsätter i länet.

I resten av landet ökar könssjukdomen med 52 procent. I Dalarna har sjukdomen ökat med 300 procent hittills i år.

- Tidigare i början av 2000-talet tyckte man att ökningen då var ett stort problem. Då ökade sjukdomen med ungefär 20 procent per år, säger Carin Anagrius, överläkare på STD-mottagningen på Falu lasarett.

Hittills i år har 35 procent fler ungdomar testats för klamydia, medan alltså tre gånger så många som förra året testats positiva.

År 2006 testades 900 personer positiva för sjukdomen. Om smittspridningen fortsätter som hittills i år kommer 2 841 klamydiasmittade personer upptäckas i år.

- Det är förskräckligt. Trots att vi tagit fler prover står inte det alls i proportion till ökningen, säger Carin Anagrius.

- Jag tycker inte vi ser någon minskning eller platå. Smittspridningen är mer omfattande än någonsin och vi ligger rätt stabilt på en väldigt hög nivå, säger hon.

Carin Anagrius tror att bakterien kommer fortsätta sprida sig i några år innan den minskar.

- Upptäckten av sjukdomen måste gå snabbare än smittspridningen, säger hon.

Varför har klamydian spritt sig så mycket i Dalarna?

- Vi vet faktiskt inte. Det kan vara för att den nya mutantklamydian kom hit tidigare än i resten av landet. Eller så har ungdomarna här ett större riskbeteende här. Vi ser att ungdomar har sex utan kondom och vi vet att alkohol har en stor betydelse i det här.

Mer läsning

Annons