Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klabben ska serveras på Bodavis

Annons

En oerhörd värme slår emot en när tidningen kliver över tröskeln i köket i Boda prästgård. Det är snart serveringsdags, och de sista klabbarna kokas för fullt. Damerna i köket har varit här sedan klockan 10 på morgonen, för att förbereda Diakonins klabbfest.

- Vi har bakat 600-700 klabbar, men det gjorde vi redan i fredags. Idag har vi tinat upp dem och kokat hela dagen, säger Gullan och tippar ur vattnet ur kastrullen.

Klabben har gamla anor. Förr i tiden var det tiden efter jul som de mindre goda ställda gick runt i gårdarna och tiggde mat. Det som oftast fanns kvar var mjöl och fläsk. Men hemligheten med Bodabornas klabbe är att fläsket blandas direkt i såsen.

-Så ska det serveras, det blir godare då, säger de alla i kör.

I dag är det inte bara Bodabor som kommit för den lilla plättens skull. Det är även människor från både Ore och Rättvik som kommit för att smaka av den kultförklarade rätten.

-Vi har tre trivselträffar per termin, och det här är en av dem, säger diakonissan Ewa Hall Aldegren. Det kommer framöver att bli musikunderhållning av alla dess slag, och sedan kommer Ernst Köppler hit och berättar om sina hemska minnen från nazisttiden, fortsätter hon.

De har haft sina träffar både i Bodahuset och i Mikaelsgården, men sedan fem år har de hållit till i Prästgården med sina aktiviteter.

-På övriga håll i landet minskar sådana här grupper, men här i Boda växer det bara och det är bara jättekul, säger Aldegren.

Efter klabben underhöll Bibbi Andersson och Inge-gerd Ström med musik och efter det serverades kaffe.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons