Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell A.Nordström: "Svensk landsbygd kommer ligga öde om 30 år"

Om 30 år kommer stora delar av Sverige ödeläggas ekonomiskt och fem miljoner bo i Storstockholm.
Det säger svenske ekonomen Kjell A.Nordström – och levererar dödsstöten för svenska landsbygden som han kallar "skräpyta":
– Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta, säger han, enligt Veckans Affärer.

Annons

I början av januari la politikerna fram en rad förslag på hur landsbygden ska räddas i den stora landsbygdsutredningen.

Men försöken är förgäves, menar svenske ekonomen Kjell A. Nordström.

Hans dom gällande glesbygdens framtid är stenhård.

Kjell A. Nordström. Foto: TT

Medan Storstockholm växer i snabb takt – två gånger snabbare än Kina, enligt Nordström – kommer stora delar av Sverige ödeläggas ekonomiskt fram till 2050, hävdar ekonomen på Nordic Business Forum, enligt Veckans Affärer som var på plats under hans tal på konferensen.

– Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd” säger Nordström, enligt Veckans Affärer.

Men det var inte nog där. Nordström fortsatte att sia om landsbygdens framtid:

– Och om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta. Jag säger inte att det är bra. Men jag säger inte att det är dåligt heller. Det enda jag säger är: vänj er vid detta, säger han.

Kjell A. Nordström menar att den digitala utvecklingen i dag går att jämföra med den industriella revolutionen på 1800-talet. Men, hävdar Kjell A. Nordström, den digitala revolutionen sker 10 gånger snabbare än industriella revolutionen.

– Och den teknologi vi har till förfogande idag är 300 gånger mer kraftfull än vid industriella revolutionen. Det betyder att det politiska och ekonomiska systemet nu utsätts för en kraft som är 3000 gånger starkare än den industriella revolutionen. Detta förklarar den rädsla som världen upplever. Och det förklarar fenomenet Donald Trump, säger Kjell A. Nordström enligt Veckans Affärer.

Rättelse: Kjell A. Nordström har tagit en doktorsexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, och har utnämnts till en av de 30 främsta Management-proffsen 2016. Men han är ingen professor i ekonomi, som det framgick tidigare i artikeln.

Mer läsning

Annons