Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiskt växthus kan etableras i Ludvika

Annons

Kommunen kom i kontakt med det kinesiska växthusodlarföretaget via ett erbjudande från Stockholm business alliance där kommunen gått in som en av 35 medlemskommuner.

- Jag vet inte vilken den andra kommunen är, säger näringslivschef Torbjörn Hammar.

Han berättar att man i stadshuset nu sitter i väntans tider.

Den kinesiske grönsaksdirektören Zou Changyi har åkt hem till Kina för att i lugn och ro fatta sitt investeringsbeslut.

Det kinesiska företaget överväger att bygga sitt växthus på kommunens mark intill vattenkraftverket i Nyhammar, alltså inte i direkt anslutning till Svenska skogsplantors växthus i Stakheden i Nyhammar. Men tillräckligt nära för att ett naturligt samarbete ska ske.

- Vi har lämnat ett förslag på markpris och anslutningsavgifter. Nu är det upp till kineserna att fatta sitt beslut, säger Hammar som inte har riktigt klart för sig när i tiden ett besked kan ges.

Det kinesiska grönsaksföretaget Kekexili Sweden AB vill ha 10000 kvadratmeter mark. Om Zou Changyi väljer Nyhammar så kommer två kinesiska experter att leda utvecklingen av det nya företaget.

Fullt utbyggt kan 15 anställda komma att arbeta med produktionen av grönsaker.

- Vi har kommit ett steg närmare, men vi ska ännu inte dra för stora växlar på det här.

Under alla omständigheter visar det här att vi inom ramen för Stockholm business alliance kan få vara med om att diskutera fler möjliga etableringar, säger Hammar.

Det kinesiska företaget har utvecklat en metod att odla speciella kinesiska grönsaker hängande, utan jord, med tillsats av näringslösning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons