Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk polis blundade för slaveri

Annons

En storm har blåst upp i Kina mot rent slaveri på tegelbruk i två provinser.

Anhöriga berättar att polisen vägrade att ens inspektera bruken när de bad om det.

Stats- och partifunktionärer är måltavlor i den kritik som nu fyller medierna. Partiet har visserligen bett om ursäkt, noterar tidningen Kinas Ungdomsdagblad enligt Reuters:

"Men vi har ännu mera skäl att fråga oss varför det var först efter det att medier rapporterade utförligt om fallet och den centrala ledningen chockades som den lokala förvaltningen kom på tanken att be dessa stackars arbetare på landsbygden om ursäkt".

Uppemot tusen människor, många av dem barn, tros har tvingats arbeta som slavar. De har rövats bort, ofta från järnvägsstationer, och sedan sålts till bruken.

Omkring 120 personer har gripits sedan över 35|000 poliser skickats ut för att kontrollera arbetsförhållandena vid 7|500 tegelugnar, skriver nyhetsbyrån Nya Kina.

Omkring 450 har räddats de senaste dagarna i provinserna Henan och Shanxi i centrala Kina. De befriade, varav några småbarn, berättar hur de fick svälta och blev slagna med klubbor. Om de försökte rymma blev de brända med heta tegelstenar.

Många levde under vidriga förhållanden. På åtminstone ett bruk låstes de in nattetid och måste sova på tegelstaplar.

Chefen för ett av de värsta tegelbruken, Wang Binbin, är speciellt utpekad. Han är son till en lokal partisekreterare, Wang Dongyi, enligt den höge tjänstemannen Zhang Ming.

Wang Binbin sägs ha drivit den tegelfabrik i Hongtong där en arbetsledare har erkänt att han slog ihjäl en man i 50-årsåldern med en spade. I tv visades bilder från Hongtongfabriken med avmagrade, slitna arbetare.

Föräldrar till barn som försvann har också anklagat tjänstemän och poliser för inblandning eftersom de vägrade leta efter barnen.

TT

Mer läsning

Annons