Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk mångmiljardsatsning i Tibet

Annons

Kina ämnar investera 100 miljarder yuan (90 miljarder kronor) i Tibet under de närmaste fyra åren och bland annat bygga världens högst belägna flygplats, rapporterade kinesiska massmedier på måndagen.

Pengarna ska gå till regionens utveckling som ett försök att förbättra omvärldens bild av Kinas Tibetpolitik, solkad av rapporter om kränkningar av tibetanernas mänskliga rättigheter.

Den nya flygplatsen, Tibets fjärde, ska anläggas på 4|300 meters höjd i prefekturen Ngari, skriver AFP.

Bland de 180 utvecklingsprojekten finns också en utbyggnad av den järnväg som sedan i fjol knyter samman det buddhistiska Tibets huvudstad Lhasa med andra delar av Kina. Enligt nyhetsbyrån Nya Kina kommer järnvägen att förlängas så att den når fram till Tibets näst största stad Xigaze.

Järnvägen har bland Kinas kritiker kommit att symbolisera vad man ser som Pekingregeringens politik att dämpa tibetanernas missnöje med hjälp av reformer och modernisering.

Vidare ska vattenförsörjning, elektricitet och telefonlinjer byggas ut så att även regionens boskapsskötande folkgrupper får del av sådan service. Enligt regionregeringens vice ordförande Hao Peng, refererad av Nya Kina, är målet att "bönder och herdar och gräsrotsbefolkningen ska till fullo kunna njuta av reformernas och utvecklingens frukter".

Under åren 1994_2005 investerade kinesiska staten omkring 63 miljarder yuan (57 miljarder kronor) i stora infrastrukturprojekt i Tibet. Många som kritiserar Kinas överhöghet över Tibet har hävdat att utvecklingspengarna oftast kommer medlemmar av den kinesiska folkmajoriteten han till del, samtidigt som satsningarna hotar Tibets miljö och undergräver regionens traditioner och kultur.

TT

Mer läsning

Annons