Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina: Tillväxten går före klimatet

Annons

Åtgärder mot klimatförändring måste först ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen, står det i Kinas första plan för klimatet.

Landet försöker balansera tillväxtambitionerna med oron för en miljökatastrof, säger planen som talar om hållbar utveckling och utradering av fattigdomen.

Utkastet till miljöplan offentliggjordes två dagar före presidenten Hu Jintaos möte med de mäktigaste industriländerna, G8, ett möte som tar upp växthuseffekten.

Kina utsätts för internationella påtryckningar att redovisa mål för att få kontroll på utsläppen av växthusgaser, vilka orsakar atmosfärens uppvärmning och en hotande, farlig klimatförändring.

Kina och andra u-länder har undertecknat FN:s Kyotoavtal från 1997 om klimatet fram till 2012. Men de internationella motsättningarna väntas växa inför förhandlingar om en utvidgning av avtalet efter 2012.

U-länderna, även industrialiserade stater som Indien och Kina, behöver enligt de nuvarande reglerna inte sätta upp några mål för klimatet. Det är en undantag som bland andra USA och Australien hänvisat till när de vägrat ratificera Kyotoavtalet. De säger att undantaget ger de två miljardnationerna orättvisa konkurrensfördelar.

Kina säger nu i sin klimatplan att de beräknat utsläppen av växthusgaser 2004 till motsvarande 6,1 miljarder ton koldioxid. Kina avser nu att hålla utsläppen av växthusgasen kväveoxid 2010 på 2005 års nivå. Det ska ske med ökad användning av vatten- och vindkraft liksom energi från biomassa och kärnkraft. Samtidigt ska koleldade anläggningar bli effektivare. Tillsammans kan åtgärderna minska utsläppen av koldioxid till 950 miljoner ton enligt planen.

TT

Mer läsning

Annons