Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina stoppar magnettåg i Shanghai

Annons

Ett magnettågsprojekt har lagts på is i den kinesiska storstaden Shanghai. Beslutet motiveras med strålfaran, men en konflikt med Tyskland om tillgång till känslig teknik kan ligga bakom.

Projektet värt nära 30 miljarder kronor sjösattes i mars 2006 och den 17 mil långa förbindelsen mellan Shanghai och Hangzhou skulle enligt planerna öppnas 2010. Men nu hävdar kinesiska myndigheter att den tyska teknik som används kan skada invånarna, rapporterar den officiella nyhetsbyrån Nya Kina.

Fast andra skäl kan ligga bakom beslutet att stoppa bygget. Tyska medier rapporterade i juni förra året att Kina har begärt tillgång till känslig tysk teknik i utbyte mot det lukrativa kontraktet, vilket Tysklands regering har vägrat att gå med på.

Det så kallade maglev-tåget, som svävar i ett magnetfält ovanför en skena, ska enligt planerna få en topphastighet på 430 kilometer i timmen. En linje med sådana tåg går sedan 2003 från Shanghais finanscentrum till flygplatsen utanför staden.

Den planerade invigningen var tänkt att sammanfalla med Världsutställningen i Shanghai 2010, som väntas locka 70 miljoner besökare.

TT

Mer läsning

Annons