Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina sätter försiktiga miljömål

Annons

För första gången har Kina nu meddelat vilka interna miljömål landet har satt upp för att motverka klimatförändringarna. Men förslagen är minst sagt försiktiga, och öppnar för en fördubbling av koldioxidutsläppen.

De kinesiska miljömålen kommer knappast att närma landet Kyotofördraget om utsläpp av växthusgaser eller fördragets fortsättning. Inte heller kommer de att pressa ner utsläppen till de nivåer som EU ser som nödvändiga för att undvika farlig global uppvärmning, säger experter.

Enligt en rapport som Reuters tagit del av, kallad Första nationella bedömningen av klimatförändringarna, har Kina det senaste halvseklet värmts upp mer än de flesta andra länder och riskerar nu att drabbas av svåra översvämningar, torkperioder och dalande jordbruksproduktion.

Bakom dokumentet står kinesiska forskare, landets högsta ekonomiska planeringsorgan och utrikes- och forskningsdepartementen. Den säger nej till "absoluta och tvingande" gränser före 2050 för Kinas stora utsläpp av de växthusgaser som anses ligga bakom jordens uppvärmning.

I stället, heter det i de detaljerade resonemangen, bör nedskärningarna av mängden värmealstrande koldioxid kopplas till nationalförmögenhetens storlek. Om detta antas av regeringen blir det Kinas första mål gällande klimatförändringarna _ men inte ett särskilt krävande sådant.

Huvudförslaget är att Kinas utsläpp av koldioxid per BNP-enhet ska minskas med 40 procent under åren 2000_20. Men under samma tidsperiod väntas Kina också fyrfaldiga sin BNP. Även om miljömålet uppnås kan landets koldioxidutsläpp med andra ord fördubblas.

TT

Mer läsning

Annons