Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina reglerar tibetaners återfödsel

Annons

Reinkarnation _ återfödsel _ måste hädanefter godkännas av Kinas regering, meddelade kinesiska massmedier på fredagen med adress till Tibets så kallade "levande buddhor".

De nya reglerna träder i kraft den 1 september och är "ett viktigt steg för att institutionalisera skötseln av de levande buddhornas reinkarnation", förklarade den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Från den dagen måste ansökan om återfödsel lämnas in till religionsmyndigheten för godkännande.

"Levande buddhor" är ett viktigt inslag i den tibetanska buddhismen, och epitetet används på ett fåtal religiösa ledare vilka tros bli ständigt återfödda för att fortsätta sitt värv. Men ofta är det fler än en som gör anspråk på att vara den faktiska reinkarnationen av någon avliden ledare. Då måste saken avgöras av religionsmyndigheten, som därmed har avsevärt inflytande.

Särskilt märkbart blev detta i fallet Panchen lama, Tibets högsta buddhistiske ledare efter Dalai lama. Den sexårige pojke som Dalai lama 1995 utsåg till ny Panchen lama greps av de kinesiska myndigheterna. Sedan dess har han inte hörts av.

Den person som Pekingregeringen själv valde till Panchen lama har däremot fått resa runt i landet flitigt på senare år, ett sätt av regimen att befästa sin överhöghet över Tibet.

Kina, som styr över Tibet sedan 1950, regeras av Kommunistpartiet som trots sin officiella ateism håller noggrann uppsikt även över den tibetanska buddhismen och alla andra religioner i landet. Dalai lama flydde till Indien 1959 efter ett misslyckat upprorsförsök och leder sedan dess en tibetansk exilregering i Dharamsala.

TT

Mer läsning

Annons