Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina: korruptionen kostar miljarder

Annons

Korruptionen i Kina förvärras av att höga företrädare för det styrande kommunistpartiet spelar under täcket med storfinansen, rapporterade landets officiella nyhetsbyrå Nya Kina på torsdagen.

Efter kommunisternas seger 1949 i det kinesiska inbördeskriget var korruptionen i det närmaste utrotad. Men sedan marknadsreformerna infördes på 1980-talet har den kommit tillbaka på bred front.

Enligt Shao Daosheng, pensionerad forskare vid partiets centrala disciplinutskott, har fler höga partiföreträdare gripits eller misstänkts för korruption de senaste fyra åren än under någon annan period i kommunistpartiets historia, uppgav Nya Kina.

"Mest slående i fjolårets korruptionsfall var att företrädare för parti och förvaltning förskingrade miljarder i maskopi med affärsfolk", skrev byrån.

Som typiska exempel på sådant maktmissbruk nämnde Shao Daosheng två fall där partitoppar illegalt samverkat med affärsintressen: Shanghais förre partichef Chen Liangyu och Qiu Xiaohua som tidigare var chef för Kinas statistiska centralbyrå. Chen sparkades i september efter att ha fällts för medverkan i förskingring av miljardbelopp av allmänna medel, och Qiu har sparkats ut ur kommunistpartiet och väntar på åtal.

Nyckeln till att få ned korruptionen är enligt Shao att komma åt de ljusskygga markaffärerna, skrev Nya Kina.

TT

Mer läsning

Annons