Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina ifrågasätter klimatrapport

Annons

Kina har satt sig på tvären vid det pågående toppmötet inom FN:s klimatpanel, IPCC. En ny klimatrapport ska godkännas på mötet men kineserna ifrågasätter de mesta av förslagen.

Rapporten, som ska presenteras i Thailands huvudstad Bangkok på fredag, är den tredje klimatsammanställningen från IPCC i år.

Två tidigare rapporter har behandlat orsakerna bakom den pågående klimatuppvärmningen och de troliga effekterna för människor och natur om den nuvarande trenden fortsätter. Nu gäller det vad som kan göras för att avvärja hotet.

I första hand förespråkas satsningar på energieffektivisering, förnyelsebara energikällor och kärnkraft, samt infångning och lagring av koldioxid.

Enligt en anonym källa, en regeringsledamot, som TT talat med är den kinesiska delegationen i första hand kritisk till de ekonomiska beräkningarna i det utkast som ligger på bordet.

Kineserna, som fruktar att långtgående åtgärder mot utsläppen av växthusgaser kan bli ett hot mot landets ekonomiska tillväxt, anser att kostnaderna för åtgärderna underskattats i utkastet.

I utkastet har kostnaden för att avvärja klimathotet beräknats till 0,1 procent per år av världens samlade BNP. Kineserna menar att detta är en alltför optimistisk beräkning.

De ifrågasätter också andra detaljer, exempelvis hur utsläpp från olika länder beräknats.

Däremot har USA, som leder den globala utsläppsligan tillsammans med Kina, hållit en låg profil på mötet.

TT

Mer läsning

Annons