Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina försöker tysta riksdagsman

Annons

Förstesekreteraren vid den kinesiska ambassaden i Stockholm har försökt tysta riksdagsledamoten Göran Lindblad (m) inför ett tal i Bryssel om demokratisering av Kina.

På tisdagen håller Lindblad tal vid en demokratikonferens i Bryssel. I torsdags förra veckan blev han därför uppringd av förste sekreteraren vid den kinesiska ambassaden i Stockholm, Chen Jinxiang, uppger Lindblad för TT.

Chen Jinxiang medger för TT att han talat med Lindblad.

Förstesekreteraren vill inte säga vad han anser är fel med demokratikonferensen, eller varför han tycker att Lindblad inte ska tala där.

Som vice ordförande i Europarådet och dess tidigare rapportör om kommunismens brott håller Lindblad regelbundet liknande tal, bland annat inför 7|000 medlemmar i föreningen för politiska fångar i Prag nyligen.

Han säger sig inte vara förvånad över påtryckningsförsöket.

Vid sidan om samtalet från ambassaden ringer ofta vietnamesiska företrädare till Lindblad, som bland annat hotar med fängelse om han återvänder till landet.

Han tänker träffa förstesekreteraren senare i maj, och ska även ta upp händelsen med UD, säger han. Det allvarliga med påtryckningsförsöket tycker Lindblad är vad det säger om det som pågår i Kina. Om kinesisk ambassadpersonal kan närma sig svenska parlamentariker, hur går det då inte till i Kina, resonerar han.

TT

Mer läsning

Annons