Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina bromsar leksaksexport

Annons

Kina har förbjudit två företag att exportera leksaker sedan deras produkter återkallats av återförsäljare världen över. Målarfärg med bly kan ha använts till leksakerna.

En leksaksimportör i Illinois i USA återkallade nyligen populära träleksaker från Kina. Förra veckan var det den amerikanska leksaksjätten Fisher-Price's tur att återkalla en och en halv miljon Kina-tillverkade leksaker. Orsaken var oro för att leksakerna hade målats med färg som innehöll för mycket bly.

Kina har nu belagt de två företag som tillverkar leksakerna med exportförbud. Både ligger i den sydliga provinsen Guangdong, meddelade landets kontrollmyndighet för produktsäkerhet.

Bly är giftigt och kan utgöra en stor hälsorisk för små barn som stoppar leksakerna i munnen. Enligt den kinesiska myndigheten låg i det ena fallet skulden hos en underleverantör som falskeligen uppgett att målarfärgen var blyfri. Polisundersökningar pågår nu mot fabrikerna.

Kina kämpar frenetiskt mot omvärldens anklagelser om bristande produktsäkerhet. Skandalerna har duggat tätt om gift i mediciner, tandkräm, däck, leksaker och djurmat.

I onsdags påbörjades rättegången mot chefen och fyra anställda på ett medicinföretag som anklagas för att ha orsakat 13 människors död i Kanton i södra Kina. Företaget ska ha använt en billig, giftig ingrediens i en medicin mot gallblåse-, lever- och magbesvär. Samma kinesisktillverkade kemikalie misstänks ligga bakom dussintals dödsfall i Panama i Centralamerika, där ämnet användes i en hostmedicin.

TT

Mer läsning

Annons