Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kim utsåg nya generaler på Kims dag

Annons

Senast i helgen skulle Nordkorea stängt ned sin kärnreaktor i Yongbyon, men regimen tycks ha struntat i tidsfristen. I stället firade landet den döde presidenten Kim Il-Sungs 95:e födelsedag med pompa och ståt.

Män i kostymer och kvinnor i färggranna traditionella klädedräkter spatserade genom huvudstaden Pyongyang på söndagen, en av årets viktigaste helgdagar i Nordkorea.

Kim Il-Sung avled 1994 men är formellt fortfarande Nordkoreas "evige president".

Tusentals människor strömmade till Kim Il-Sungs gigantiska mauoleum vid torget som bär hans namn. Efter att ha passerat flera metalldetektorer och borstat av sina skor bugade varje besökare fyra gånger: vid landsfaderns fötter, huvud och var sida.

Kim Il-Sungs son och efterträdare vid makten Kim Jong-Il firade faderns födelsedag genom att upphöja 35 officerare till generaler.

Efter utnämningen uttryckte Kim "den fasta övertygelsen att de kommer att förbli trogna partiets ledning och troget värna om ideologin, systemet och saken", rapporterade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Dagen innan Solens dag, som den avlidne statsgrundarens födelsedag kallas, löpte tidsfristen ut för avveckling av kärnreaktorn i Yongbyon utan några tecken på att processen hade inletts.

Nordkorea lovade den 13 februari att lägga ner sin kärnvapentillverkning. I inledningsstadiet skulle Yongbyon-reaktorn stängas inom 60 dagar efter avtalet.

Nordkoreanerna ställde dock kravet att USA först skulle se till att deras konto i en Macao-bank öppnades. Kontot innehåller enligt USA pengar tjänade på den nordkoreanska regimens narkotikahandel och tryckning av falska dollar. USA har också hävt frysningen, men nordkoreanerna har inte bekräftat att pengarna blivit tillgängliga för dem.

USA:s förhandlare Christopher Hill sade i helgen att det är dags för Pyongyang-regimen att "sätta i gång" nedrustningsprocessen. Men USA och andra länder som deltar i förhandlingarna är ändå redo att vara flexibla, förklarade han.

TT

Mer läsning

Annons